سرویس سیاست مشرق - روزنامهها در لابهلای گزارشها و سرمقالهها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره میکند.
********
ملاقات اجباری گماشتگان افراطیون با یکی از سران فتنه
شماری از اعضای فراکسیون امید، به ملاقات خاتمی رفتهاند.
این ملاقات کمتر از 70 نفره در حالی انجام شده که فراکسیون امید دو سال قبل هنگام تشکیل 130 عضو داشت اما با ریزش نیمی از اعضا مواجه شد.
بنابر اعتراف نشریات و برخی فعالان اصلاحطلب، تزریق پول نقش مهمی در تعیین فهرستهای انتخاباتی این طیف در انتخابات مجلس و شورای شهر داشت و برخی از منتخبان، خود را مدیون میدانند و بنابراین از سر اجبار، مانند گماشتهها و امربرهای پدرخواندههای افراطیون مدعی اصلاحطلبی رفتار میکنند.
در همین حال رسانههای این طیف، بارها فراکسیون امید را متهم به بیعرضگی و بیخاصیتی کرده و آنها را به رفتارهای رادیکال وادار کردهاند. ملاقات با یکی از سران فتنه در اثر همین فشارها انجام شد و این در حالی است که اگر رویکرد سران فتنه پیش میرفت و بیقانونی و عدم تمکین در برابر رأی مردم حاکم میشد، منطقا باید انتخابات تعطیل میگردید. بنابراین ملاقاتکنندگان با خاتمی به مردمسالاری دهنکجی کردهاند.
طیف اصلاحطلب طی ماههای اخیر در قبال سوءمدیریت دولت و نابسامانیهای اقتصادی و عقیم از آب درآمدن برجام، یا سکوت کرده و یا خود را وکیل مدافع مردم در مطالبات اقتصادی جا زدهاند! حال آن که باید پاسخگو باشند.
کاهش 60 درصدی تولید مسکن در دوره وزیری که فقط توهین کرد
با سوءمدیریت بیسابقه وزیر راه و شهرسازی، تولید مسکن در دولت موسوم به تدبیر و امید 60 درصد کاهش یافت.
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: در طول 5 سال گذشته مسئولان دولت بارها بر مزخرف بودن مسکن مهر تاکید کردهاند، اخیرا هم روحانی این خانهها را قوطی خوانده است. سوال اینجاست که دولت تدبیر و امید چه گلی به سر صنعت مسکن زده است که این چنین بر طرح مسکن دولت سابق میتازد، نکته اینجاست که بر فرض هم که مسکن مهر مزخرف است؛ انفعال در ساخت مسکن، عدم پاسخگویی درباره مسکن اجتماعی، عدم رسیدگی به مسکن مهرهای قبلی و نبود مدیریت روی بازار مسکن، از آن هم مزخرفتر است و دولت به جای انتقاد به این موضوع باید پاسخگوی شرایط موجود باشد.
از همان روزهای اول حضور آخوندی در دولت، موضوع مسکن اجتماعی به جای مسکن مهر مطرح شد. مسکن اجتماعی خوب یا بد طی سالهای اخیر اجرا نشد، یعنی بعد از گذشت 5 سال از مطرح شدن این طرح تاکنون یک واحد مسکن اجتماعی هم ساخته نشده است.
براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، میانگین تعداد افراد خانوادههای ایرانی 3/3 است که با ضرب آن در تعداد 3 میلیون و 630 هزار واحد مسکن مهر تحویل داده شده، جمعیت تعداد افراد ساکن در مسکن مهر به حدود 12 میلیون نفر در کل کشور میرسد. باتوجه به جمعیت 80 میلیونی کل کشور، ساکنان مسکن مهر 15 درصد کل جمعیت کشور برآورد میشوند. براین اساس با هر بار حمله مسئولان دولتی به مسکن مهر به سرپناه و خانه امید 12 میلیون ایرانی توهین میشود.
علیرضا خسروی، عضو سابق کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی میگوید: آنچه مشخص است اینکه حرفهای رئیسجمهور توسط وزیر راه خوانده نمیشود. خود روحانی هم در زمان تقدیم بودجه به مجلس شورای اسلامی گفت اختلافنظرهایی با وزیر داریم ولی برند بودن وزیر را هم نمیخواهیم از دست بدهیم. وی با انتقاد از طولانی شدن روند مسکن مهر، گفت: صدماتی که ساکنان مسکن مهر امروز از طولانی شدن روند تحویل این خانهها میخورند بسیار زیاد است، در برخی موارد مردم سالهاست درحال پرداخت اقساط خانههایشان هستند اما به کلی نمیدانند این خانهها در کجا وجود دارند.
براساس گزارش رسمی سازمان برنامه و بودجه که ماه گذشته منتشر شده، تولید مسکن در سال 1389 با عرضه 835 هزار واحد مسکن شهری جدید رخ داده است. در سال 1390 هم 800 هزار واحد مسکن و در سال 1391 بالغ بر 820 هزار واحد مسکن شهری جدید تولید شده است. در سال 1392 نیز با عرضه واحدهایی که ساخت آنها در دولت دهم شروع شده بود، 834 هزار واحد مسکن شهری جدید وارد بازار مسکن شد اما از سال 1393 که سیاستهای وزارت راه و شهرسازی دولت یازدهم بر بازار مسکن حاکم شد، روند نزولی تولید مسکن شروع شد به طوریکه در این سالها تولید مسکن شهری به 719 هزار واحد کاهش یافت. البته از آنجاکه ساخت مسکن به طور معمول 2 سال طول میکشد، بخش زیادی از 719 هزار واحدی که در سال 1393 به بازار عرضه شد، ساخت آنها در دولت دهم شروع شده بود، بنابراین تاثیر واقعی سیاستهای وزارت راه و شهرسازی دولت یازدهم بر بازار مسکن را باید از سال 1394 دانست که تولید مسکن سقوط کرد و به 331 هزار واحد رسید. در سال 1395 نیز این روند ادامه یافت و فقط 333 هزار واحد مسکن شهری جدید وارد بازار شد. این درحالی است که طبق قانون برنامه ششم توسعه، باید در سال 1395 بالغ بر 680 هزار مسکن شهری جدید در کشور تولید میشد که کمتر از نصف آن تحقق پیدا کرد. در مقایسه با رکورد 835 هزار واحدی دولت دهم در سال 1389، تولید مسکن شهری در سال 1395 بیش از 60 درصد کمتر شده است. دولت دهم در سال 1389 بالغ بر 308 هزار واحد مسکن روستایی ساخت اما دولت یازدهم در سال 1395 فقط 70 هزار مسکن روستایی ساخت؛ به عبارتی ساخت مسکن روستایی تقریبا یک پنجم دولت دهم شده است.
درستش همین است که آمریکا در برجام بماند اما تهدید به خروج کند(!)
یک نشریه آمریکایی تصریح کرد ماندن واشنگتن، در برجام، بهترین و پرسودترین کار است.
نشنال اینترست مینویسد: در حال حاضر بهتر است آمریکا در برجام بماند تا نفوذ ایران را که موجب بیثباتی در منطقه خاورمیانه شده است، از بین ببرد.
تصمیم دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا برای عدم تایید پایبندی ایران به توافق هستهای، پایان مشارکت واشنگتن در چارچوب توافق نبود، زیرا او در ماههای آینده باید تصمیم بگیرد که آیا به حمایت از این توافق ادامه دهد یا کاملا از چارچوب آن بیرون برود. در حال حاضر بهتر است تا آمریکا در برجام بماند.
مسئله مهم این است که دولت ترامپ با تمرکز بر روی سیاست درست، نفوذ ایران را که موجب بیثباتی در منطقه شده است از بین ببرد.
منتقدان توافق هستهای، از ابتدا دو نگرانی اساسی در این مورد داشتند: اول، باور نداشتند که این توافق، ضمانت کافی برای تبدیل نشدن ایران به یک کشور هستهای باشد.
دوم، این منتقدین به ادعای دولت اوباما مبنی بر معتدل شدن اقدامات ایران و تبدیل شدن آن به کشوری پاسخگو، شک داشتند.
برنامه موشکهای بالستیک ایران، هنوز مسئله خطرناکی است. علاوه بر این، ادعاهای پیاپی در مورد عدم پایبندی ایران به توافق هستهای وجود دارد که شبهات اولیه در مورد نبود شرایط سختگیرانه کافی در مورد عدم پایبندی، را تقویت میکند.
اقدامات ایران از زمان امضای این توافقنامه، کاملا مهر تاییدی به نگرانیها نسبت به ادعای دولت اوباما در مورد معتدل شدن اقدامات ایران، بود.
تهران نه تنها بهتر نشد، بلکه به تقویت سپاه پاسداران در سوریه پرداخت، و برای شورشیان یمن، موشک فراهم کرد تا عربستان را هدف قرار دهند.
دلیلی وجود ندارد که تهران امروز ترسی داشته باشد از اینکه دسترسی به ثروت، منابع و فناوری لازم را برای پیشبرد سیاست خارجی و ساخت تسلیحات هستهای، از دست بدهد.
برجام در حال حاضر در تحکیم موضع آمریکا در برابر ایران نقش دارد و ترامپ با تهدید به بیرون آمدن از توافق هستهای، فرصتی ایجاد میکند تا جای پای خود را در برابر ایران مستحکم کند.
کاخسفید اعلام کرده است که اگر کشورهای اروپایی خواستار حفظ چارچوب این توافق هستند، باید کمک کنند تا ترامپ با ایران کنار بیاید. واشنگتن در مورد سه موضوع، خواستار دریافت ضمانت شده است؛
اول، آمریکا میخواهد تحریمهای خود علیه ایران را گسترده کند.
کاخسفید خواستار حمایت اروپاییها از موضع خود شده است و اینکه تحریمهای تازه را نقض برجام ندانند.
دوم، دولت حمایت میخواهد تا به ایران فشار بیاورد تا بندهای غروب توافق هستهای را تمدید کند.
سوم، دستیاران ترامپ به دنبال اقدام مشترکی هستند تا برنامههای موشکی بالستیک ایران را محدود کند.
اگر واشنگتن بتواند حمایت سه قدرت اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) را در ماههای آینده جلب کند، آنگاه ماندن در برجام برای یک یا دو سال دیگر ارزشمند خواهد بود.
پزشکیان: طرح تحول سلامت از ابتدا اشتباه بود
نایب رئیس مجلس گفت اگر چه عدهای از اجرای طرح تحول نظام سلامت تعریف میکنند، لیکن اجرای این طرح از همان ابتدا اشتباه بود.
مسعود پزشکیان، در نشست «چالشهای فراموش شده حوزه سلامت» در دانشکده علوم پزشکی مشهد افزود: این طرح باعث شده که هم اکنون تمام بیمارستانها طلبهای چندین ماهه از بیمهها داشته باشند و از شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی ناراضی باشند.
وی ادامه داد: بدین طریق مشکلات مراکز درمانی کمکم بر خدماترسانی آنها نیز تأثیر گذاشته است و شرایط حاضر مانند فنری است که فشارش دادهاند و اگر رهایش کنند، معلوم نیست چه اتفاقی رخ دهد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خاطرنشان کرد: وقتی پول نداریم نباید سفره بلند و بالایی پهن کنیم، چرا که تداوم مسیر غلط تحول نظام سلامت باعث شده که امسال از این طریق با کسری 16 هزار میلیارد تومانی مواجه شویم و سال آینده این رقم به 20 هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
وی اظهار کرد: مجلس محل سیاست و قانونگذاری و پس از آن نظارت بر اجرای قوانین است و حرف را یکبار میزنند؛ در خانه اگر کس است یک حرف بس است. مشکل ما بیعدالتی است که یک گروه 20 تا 40 برابر گروه دیگر حقوق بگیرد.
وی ادامه داد: هم اینک در نظام پرداختی حوزه سلامت، یک نفر 100 میلیون تومان، یکی 10 میلیون تومان و دیگری یک میلیون تومان درآمد دارد.
پزشکیان گفت: در قالب شرایط حاضر مسیر درست و کارشناسی ویزیت بیمار فراموش شده است، به طوری که هر پزشکی که بیشتر معاینه کند و آزمایش و عکس بنویسد و دوباره مریض را فرابخواند تا پول ویزیت بگیرد، بیشتر درآمد دارد.
این در حالی است که پزشک توانمندی که متکی به علم خود بوده و به صورت منطقی آزمایش و عکس تجویز کند از درآمد کمتری برخوردار خواهد بود.
هر کس در تیم اقتصادی دولت یک ساز جداگانه میزند!
فقدان هماهنگی و یکدستی در تیم اقتصادی دولت، اعتراض محافل اصلاحطلب را هم ولو با تاخیر موجب شده است.
روزنامه اقتصادی تعادل در گزارشی نوشت: رئیس اتاق بازرگانی ایران در آخرین نشست هیئت نمایندگان این نهاد با گلایه از تیم دولت عنوان داشته «بسیاری از مسئولان در کنار رئیسجمهوری هستند که انگار صدای رئیسجمهوری را نمیشنوند و دستورات را اجرا نمیکنند؛ به گونهای که طی سه سال گذشته در مورد معوقات بانکی بخش خصوصی، رییسجمهوری دستور داد که بدهکاران بانکی باید تفکیک شوند و با همه آنها به یک شکل برخورد نشود، اما هنوز مشاهده میکنیم با همه رفتار یکسانی میشود».
واقع آن است که شنیدن صدای مردم و در اینجا فعالان اقتصادی و پاسخ صحیح و یکدست و منسجم به این خواستها و نیز داشتن برنامه مشخص و مورد قبول تمامی اعضای دولت برای مسائل و مشکلات مبتلابه در شرایط حاضر کشورمان از ضروریترین لوازم ایجاد امید و انگیزه در جامعه است. خصوصیتی که متاسفانه کمتر در گفتار و رفتار اعضای دولت دوازدهم به چشم میخورد. چنانکه شمایی از این عدم یکدستی و ضعف انسجام، خود را در روند ارائه و تصویب لایحه بودجه سال 97 نشان داد.
عقبنشینی از بندهای مختلف لایحه و بلاتکلیف ماندن اصلاح قیمت حاملهای انرژی، هدفمندی یارانهها و... و در نتیجه به محاق رفتن اصلاحات ساختاری اقتصادی. این تغییرات اگرچه بخشی توسط نمایندگان مجلس (در کمیسیون تلفیق و صحن مجلس) صورت گرفت اما بیش از آن ناشی از عقبنشینی شدید دولت و در راس آن سازمان برنامه و بودجه از برنامه و اهداف تدوینی این سازمان بود. اگر چه این عقبنشینی را نمیتوان بیربط با اعتراضات اجتماعی اخیر دانست اما بهنظر مشکل ناشی از تفاوتهای بعضا عمیق فکری در تحلیل مسائل و مشکلات اقتصادی و راهکارهای حل این مشکلات و نیز وجود چنددستگی در تیم کابینه است.
چند نمونه از این عدم یکدستی را میتوان به عنوان مثال ذکر کرد. آقای میدری معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد پیشنهاد دولت در لایحه بودجه مبنی بر حذف یارانه 30میلیون نفر میگوید «درباره حذف یارانهها هم من به اتفاق آقای ربیعی به مجلس رفتم. آنجا صراحتا گفتم که حذف یارانه 30میلیون ایرانی شدنی نیست. پیشنهاد ما این بود که برای شناسایی اقشاری که بهرغم درآمد مکفی، یارانه دریافت میکنند، حسابهای بانکی را چک کنیم» ایشان همچنین درباره اصلاح قیمت حاملهای انرژی گفت «گران کردن گازوییل موجب افزایش قیمت محصولات کشاورزی و بالا رفتن تورم خواهد بود و طبیعتا معاونت رفاه با آن مخالف است. این را هم بگویم که معاونت رفاه با افزایش 50درصدی قیمت حاملهای انرژی مخالف بوده و هست و پیشنهاد ما افزایش 20درصدی بوده است.»
این در حالی است که هر دو پیشنهاد یعنی افزایش 50درصدی قیمت حاملهای سوخت و حذف 30میلیون یارانهبگیر از سوی دولت (سازمان برنامه و بودجه) به مجلس ارائه شده بود. در مورد پیشنهاد معاون رفاه وزارت تعاون مبنی بر کنترل حساب یارانهبگیران نیز تندترین مخالفت از سوی معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه صورت گرفت که عنوان کرد «اینکه میگویید بروید جیب 80 میلیون نفر را بررسی کنید ببینید چه کسی پول دارد یارانهاش را قطع کنید، این شدنی نیست.»
همچنین است تفاوت نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت در یکپارچه ماندن این وزارتخانه و تاکید رئیس سازمان برنامه بر ضرورت تفکیک آن. - مثال دیگر سخنان دکتر نیلی دستیار ارشد اقتصادی رئیسجمهوری است که به صراحت میگوید «تغییر باید از درون دولت ایجاد شود، اما دولت خودش میل به تغییر ندارد و ذینفع شرایط کنونی است... دولت درگیر تضاد منافع است. چگونه دولتی که منفعتش در ادامه روند موجود است به اصلاح تن خواهد داد؟» آنچه امروز نوسازی و بازسازی دولت و ترمیم کابینه و ایجاد دولتی سیاستگذار و نه مجری، دولتی با ساختار و برنامه منسجم و مدیرانی همجهت و همسو با این برنامهها را ضروری میسازد، افزایش توان مقابله با تشدید فشارهای خارجی طی ماههای آتی و پاسخگویی منطقی به روند رو به افزایش مطالبات و خواستهای گوناگون بخشهای مختلف اجتماعی است.
خراسان
استانداردهای تولید خودرو را رها کنید، سوخت را بچسبید
بر اساس گزارش جدید یک مقام مسئول به تعدادی از مدیران ارشد اجرایی، اعلام شده به رغم مصوبات سال های 1393 و 1394 هیئت دولت که خودروسازان و واردکنندگان خودرو ملزم به رعایت جدول استانداردهای آلایندگی خودروها هستند، بی توجهی به تاثیر مستقیم نوع سوخت توزیعی در کشور بر نحوه عملکرد موتور و تاثیر آن بر گازهای خروجی آلاینده از خودرو، تنها منجر به صرف هزینه مضاعف در تولید و تامین خودرو می شود و به عنوان مثال، با الزام خودروهای دیزلی به نصب فیلتر جاذب ذرات معلق، فیلتر مذکور به دلیل توزیع نشدن سوخت استاندارد از بین می رود.
روایت تلخ برخی مسئولان از دخل و خرج صنایع کشور
اطلاعات ارائه شده از سوی برخی استانداری ها به دولت نشان می دهد پس از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، گاز بهای واحدهای صنعتی با مصرف زیاد از جمله پتروشیمی، سیمان، کاشی، سرامیک، آجر و... به نحوی افزایش یافته که از محل درآمد حاصل از فروش ماهانه این واحدها، امکان پرداخت قبوض گاز مصرفی میسر نیست و علاوه بر این، درآمد حاصل از فروش این واحدها نیز به دلیل شرایط ناشی از رکود حاکم بر بازار در دوره های زمانی 3 تا 6 ماه وصول می شود که این امر مغایر با روح اقتصاد مقاومتی است و در شرایط فعلی جامعه، به هیچ وجه تعطیلی این نوع کارخانجات به مصلحت نخواهد بود.
ایران
نظر شهیدان بهشتی و مطهری درباره حجاب
علیرضا بهشتی از مخالفت آیتالله شهید بهشتی با حجاب اجباری خبر داد و گفت: «تفکر شهید بهشتی قطعاً با حجاب اجباری سازگاری نداشت و در دوران مسئولیت در دادگستری نیز چنین کاری را نکرد. در دادگستری تا آخرین روزهای حضور شهید بهشتی خانمهایی بودند که بدون حجاب با ایشان کار میکردند و هم آقایانی بودند که با کراوات یا مُد غربی در کنار ایشان مشغول به کار بودند.» بهگزارش عصرایران، فرزند آیتالله بهشتی در این باره افزود: «شهید بهشتی بارها در جاهای مختلف میگوید که من از خانمها میخواهم که حجاب خود را آن طور که شأنشان حفظ شود رعایت کنند.»
از سویی دیگر علی مطهری در یادداشتی که روز گذشته در روزنامه اعتماد منتشر کرد، به این سخن آیت الله ایازی که با استناد به نقل قولی از استاد حکیمی گفته بود شهید آیتالله مطهری طرفدار حجاب اختیاری بود، پاسخ داد و نوشت: «همان نقل قول نیز دالّ بر این مطلب نیست. وی با استناد به یادداشتی که زمان شهادت آیتالله مطهری در جیب لباس ایشان یافت شد و در مطالبی که بنا بوده با امام خمینی(ره) مطرح کنند از جمله «پیشنهاد آقای تهرانی و حجاب استاندارد شده» نگاشته شده بود، گفت: «از مجموع اینها برمیآید که نظر استاد مطهری این بوده است که مطرح شدن الزام حجاب در اسفند ١٣٥٧ زودهنگام بوده است و... باید بعد از استقرار نسبی نظامات اسلامی در کشور مطرح شود، نه اینکه ایشان موافق حجاب اختیاری بودهاند.»
مخالفت حجاریان با پیشنهاد شورای شهر تهران
در پی پیشنهاد نامگذاری ساختمان شماره 2 شورای شهر تهران به نام دکتر سعید حجاریان، وی از اعضای شورای شهر خواست این تصمیم را از دستور کار خارج کنند. بهگزارش جماران، حجاریان در این نامه این امر را سبب بروز حاشیههایی علیه شورا دانست.
رد صلاحیت طلاب قم به خاطر دیدار با مرحوم هاشمی
شنیدهها حکایت از آن دارد که صلاحیت عدهای از طلاب قم که برای شرکت در مجمع نمایندگان طلاب شهرستانها جهت حضور در مدیریت حوزه علمیه قم ثبتنام کردهاند بهدلیل اینکه به دیدار آیتالله هاشمی رفسنجانی رفته بودند، رد شده است. روزنامه جمهوری اسلامی با انتشار این مطلب نوشت: «اکثر این افراد رد صلاحیت شده از اعضای خانوادههای شهدا و جانبازان هستند. دخالت بعضی نهادهای غیرحوزوی در امور مدیریت حوزه مورد اعتراض طلاب و فضلای حوزه علمیه قم قرار گرفته بویژه آنکه حتی بعد از رحلت آیتالله هاشمی رفسنجانی نیز این عناصر درصدد انتقام گرفتن از این استوانه نظام هستند».
رد دادخواست استیناف بانک ملی ایران دردیوان عالی امریکا
دیوان عالی امریکا دادخواست استیناف بانک ملی ایران در مورد حکم یک دادگاه رده پایینتر که به قربانبان اجازه دریافت میلیونها دلار غرامت را با ادعای مداخله ایران در این حملات تروریستی میداد، رد کرد. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، دیوان عالی امریکا در حکم دادگاه رده پایینتر این کشور تغییری ایجاد نکرد. این حکم در واقع به شاکیانی که مدعی شدهاند از قربانیان حوادث تروریستی هستند اجازه دستیابی به 6/17 میلیون دلار از پولهای برخی شرکتهای وابسته به بانک ملی ایران را میدهد.
آرمان
اعتراض دانشجویان امام صادق به فرانسه
جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه امام صادق(ع) با حضور در محل سفارت فرانسه در تهران، از سفیر فرانسه خواستند تا مراتب اعتراضشان را به دولتمردان فرانسوی برساند.به دنبال سفر وزیر امور خارجه فرانسه به ایران، دانشجویان بسیجی دانشگاه امام صادق(ع) با حضور در محل سفارت فرانسه در تهران، تابلویی را که منقش به تصاویر قربانیان مظلوم فاجعه کشتار مردم سردشت به وسیله حمله شیمیایی صدام بود که فرانسویها نیز وظیفه تجهیز تسلیحاتی او را داشتند، به همراه نامهای حاوی توصیه دانشجویان ایرانی به عدم مداخله در امور داخلی ایران از جمله توان موشکی، به سفیر فرانسه اهدا کردند تا به دست دولتمردان فرانسوی برساند.
رد دادخواست استیناف بانک ملی
دیوان عالی آمریکا دادخواست استیناف بانک ملی ایران را در مورد حکم یک دادگاه رده پایینتر که به قربانبان اجازه دریافت میلیونها دلار غرامت را با ادعای مداخله ایران در این حملات تروریستی را میداد، رد کرد. دیوان عالی آمریکا در حکم دادگاه رده پایینتر این کشور تغییری ایجاد نکرد. این حکم در واقع به شاکیانی که مدعی شدهاند از قربانیان حوادث تروریستی هستند که به ظاهر ایران در آنها مشارکت داشته است اجازه دستیابی به 6/17 میلیون دلار از پولهای برخی شرکتهای وابسته به بانک ملی ایران را میدهد. پیشتر دیوان عالی آمریکا حکم یک دادگاه دیگر را برای دستیابی شاکیان به اشیای باستانی ایران در موزه شیکاگو به عنوان غرامت رد کرده بود.
برجام اصلاح نشود از آن خارج خواهیم شد
معاون رئیس جمهور آمریکا با طرح ادعاهایی علیه کشورمان گفت که توافق هستهای مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای نمیشود و چنانچه این توافق اصلاح نشود، آمریکا از آن خارج خواهد شد. مایک پنس، معاون رئیسجمهور آمریکا در سخنرانی خود در نشست سالانه سیاستگذاری آیپک (بزرگترین لابی صهیونیستها در آمریکا) در آمریکا گفت: رئیسجمهور ترامپ در ماه اکتبر سال گذشته اعلام کرد که آمریکا بیش از این توافق فاجعه بار با ایران را تایید نخواهد کرد. این توافق از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری نمیکند. وی افزود: ترامپ از کنگره و اروپاییها خواسته تا محدودیتهای واقعی و بادوامی علیه تمایلات هستهای و موشکی ایران اعمال کنند. ترامپ تحریمها را لغو کرد تا به قانونگذاران و متحدان ما زمان بدهد. اما این شانس آخر بود.
منع بودجه برای برگزاری همایشها
نمایندگان مجلس برای تامین نظر شورای نگهبان در لایحه بودجه ۹۷ و برای به اجرا در آمدن سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، دستگاههای اجرایی را از صرف بودجه برای چاپ نشریات و برگزاری همایشها منع کردند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب بند الحاقی به تبصره ۲۰ لایحه بودجه مصوب کردند دولت مکلف است با اتخاذ سازوکاری نسبت به اجرای احکام و هزینهکرد مبالغ مندرج در ردیفهای این قانون در جهت اهداف سیاستهای کلی به ویژه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی اقدام و از هزینهکرد اعتبارات در امور غیرضرور از جمله چاپ نشریات و برگزاری همایشها پرهیز کند. آییننامه اجرایی این بند به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیات وزیران میرسد.
تاکید بر گفتوگوی ایران و اعراب
یک مقام ارشد جنبش فتح خواستار مذاکره میان ایران و اعراب و بهبود روابط این کشورها شد. عباس زکی یک مقام ارشد جنبش فتح روز سهشنبه در یک گردهمایی در بیروت پایتخت لبنان که به مناسبت بزرگداشت محمد صالح الحسینی دیپلمات ایرانی برگزار شد، تاکید کرد که گفتوگو میان تهران و کشورهای عربی ضروری است. صالح الحسینی دیپلمات ایرانی در اوایل دهه 1980 در یک پناهگاه سربازان در بیروت کشته شد.
مقامات امنیتی لبنان در آن زمان بر این باور بودند که وی به دست عوامل عراقی کشته شده است. زکی که در این نشست در کنار شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزبا... لبنان نشسته بود، در ادامه گفت که ایران و کشورهای عربی باید بر اساس حسن همجواری با یکدیگر گفتوگو کنند. وی همچنین تاکید کرد که اکنون ایران به یک تهدید جدی علیه اسرائیل تبدیل شده است.
نشست فراکسیون امید با مقامات قضائی
نایب رئیس فراکسیون امید مجلس با اشاره به نشست روز دوشنبه خانواده فعالان بازداشتی محیط زیست با رئیس فراکسیون امید گفت که اعضای این فراکسیون قرار است در نشستی با مسئولان قضائی وضعیت بازداشت این افراد، رعایت حقوق شهروندی و دسترسی انها به وکیل را مورد بررسی قرار دهند. عبدالکریم حسین زاده اظهار کرد: روز گذشته به اتفاق آقای عارف رئیس فراکسیون امید جلسهای با خانواده بازداشت شدگان فعالان محیط زیست داشتیم که ۸ نفر آنها در تهران و ۶ نفر در هرمزگان هستند.
در این جلسه صحبتهای خانوادهها را شنیدیم. وی به نقل از ادعای این خانوادهها گفت: اصل صحبتهای آنها این بود که فارغ از موضوعاتی که در مورد بازداشت شدگان مطرح میشود چرا این افراد کماکان دسترسی به وکیل را ندارند. حسین زاده به نقل از ادعای این خانوادههای بازداشت شدگان عنوان کرد که در فضای بیخبری مطلق از فرزندانشان هستند. تا امروز ۴۱ روز از بازداشت آنها میگذرد اما خانوادهها نتوانستند تاکنون فرزندانشان را ببینند و تماس محدودی هم برقرار شده است. البته برخی از خانوادهها میگفتند هیچ تماسی تاکنون برقرار نشده است.